MEDELTIDA KONST

EN KONSTEPOK PRESENTERAS AV ERIC HAMMERIN..Till sidan konstföreläsningar ...Till övriga föreläsningar .. Till min konstsida eye1.se

 

 

 

DEN MEDELTIDA KONSTEN OCH KONSTNÄRERNA

Det vi kallar medeltiden är en historisk epok som sträcker sig över c:a 1000 år. Det säger sig självt att bysantinskt 500-tal på många sätt är fjärran från svenskt 1400-tal, men det gör också att medeltidens europeiska konsthistoria blir ett väldigt varierat och omväxlande ämne att titta lite närmare på. Vi skandinaver brukar räkna att vår medeltid börjar efter vikingatiden, d.v.s. runt år 1000 och skandinavisk medeltid är därmed bara hälften så lång som sydosteuropeisk.
Faktum är att kristendomens införande på det stora hela är starten på begreppet medeltid.

In i vår tid är det mest kristen = religiös konst som har överlevt ( även om det producerades mängder att profana verk också ) och vi tittar på anledningar till varför det har blivit så.

Vad målade man med? Och vad målade man på? Hur målar man en fresk? Secco? Vad är tempera? När började man måla med oljefärger? Varför var blått en så ruskigt dyrbar färg? Hur har perspektivuppfattningen ändrats genom tiden? Och vad i hela världen är punisk teknik?

Ni får exempel på och förklaringar om:
Arkitektur
Måleri
Mosaik
Glas
Illuminering (= bokillustrationer)
... och kanske en del till.

Kanske vill ni veta mera detaljerat om hur det gick till när man byggde och målade de medeltida kyrkorna? Då kan vi ha detta som huvudtema i föreläsningen. Jag är flexibel!

Jag placerar in allting i sina historiska sammanhang så att det blir mera meningsfullt.
Religionen ... adelns framväxt ... digerdöden ... o.s.v.


 


Jag har tidigare varit lärare i bild och konsthistoria och om ovanstående låter intressant kommer jag gärna och berättar för er. Givetvis har jag gott om bilder att visa till mina föredrag.
Min grundinställning är att mina program ska vara lättillgängliga för alla.

Jag gör inte anspråk på att kunna vidareutbilda konsthistoriker, utan mina föredrag är avsedda för "vanligt folk" med konstintresse -- t.ex. på konstföreningens årsmöte, i föreläsnings-föreningar, i kulturföreningar eller i liknande sammanhang.


..... Jag berättar gärna om olika /andra epoker och -ismer enligt nedanstående.
Förhistorisk och tidig konst
Klassisk konst ( Grekland och Rom )
Medeltida konst
Renässans
Barock
Rokoko
Klassicism
Romantik
Jugend / Art Noveau
Vattenbringare från Tyskland, 1200-tal
Funktionalism "Funkis"
Impressionism
Expressionism
Kubism
Dadaism
Surrealism
... det finns fler -ismer!

 

Utgångspunkt för ett normalprogram är 40 - 60 minuter, men kan anpassas till längre tid om man så önskar. Vissa kan även kortas ner om tiden är begränsad.

+ Skulle det vara trevligast för er att kombinera impressionism och expressionism i en föreläsning? Jamen visst, då gör vi det.
+ Barock och rokoko i ett "paket"? Ja, varför inte?
+ Jag kan också berätta om och visa t.ex. tio kända målningar -- lite "smörgåsbord" alltså.
+ Eller kanske är det så att ni vill höra och se lite mer allmänt om konsttrenderna runt förra sekelskiftet ...
+ ... eller mera detaljerat om hur det gick till när man byggde och målade de medeltida kyrkorna?
+ Kan jag komma och berätta om enbart Rembrandt / van Gogh / xxx? Se enskilda konstnärer

Ring eller maila och ställ frågan!

Eric Hammerin
Östergatan 27
281 32 Hässleholm

0451 - 145 15

eller maila mig


Pris : 1600.- per program *
Bilersättning : 2.- / km
Moms tillkommer


HUR DU BOKAR

Titta efter i almanackan och ha eventuellt ett alternativt datum i tankarna, särskilt viktigt om du bokar sent inför säsongen, eller om du vill boka en speciellt attraktiv tidpunkt. Men även om du bokar med kort varsel så är du mycket välkommen att ringa. Jag är inte bokad alla dagar och kanske, kanske kan jag t.o.m. rädda er sammankomst samma dag som du ringer. Sådant har faktiskt hänt! Och du kan ringa och preliminärboka eller göra en förfrågan om du fortfarande har vissa frågetecken i din kalender. Eller om det är något annat du undrar över.


* Gäller inom c:a 12 - 15 mils avstånd från Hässleholm. Om jag behöver avsätta mer tid till resa måste jag justera priset.
Exempel: Stockholm = heldag = 4.000.- plus resa (SJ) och moms.